« Πίσω

7. Συλλογή Καλλιανιώτη & Ιστορικό αρχείο

To ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης συγκεντρώνει έναν ανεκτίμητο πλούτο από ιστορικά χειρόγραφα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ιστορίες

Κουμπί ήχου

Οδηγίες

Οδηγίες

Συνεχίστε στην δεύτερη πόρτα που υπάρχει στην αίθουσα Νικολόπουλου, η οποία βρίσκεται δεξιά της εισόδου. Μπείτε στην αίθουσα Καλλιανιώτη και θα δείτε στο βάθος τις προθήκες της συλλογής οι οποίες αγκαλιάζουν περιμετρικά την αίθουσα. Ακριβώς μπροστά τους, στο κέντρο της αίθουσας, μπορείτε να δείτε τη συλλογή του Ιστορικού αρχείου.

Κουμπί ήχου

Ο Δωρητής Καλλιανιώτης

Ο Ευάγγελος Καλλιανιώτης γεννήθηκε το 1888 στη Στεμνίτσα. Σε νεαρή ηλικία μετέβη στην Αμερική και κατατάχθηκε ως λεγεωνάριος στον Αμερικανικό στρατό. Ασχολήθηκε με τη φιλολογία, τη φιλοσοφία και τις επιχειρήσεις δημιουργώντας καταστήματα τροφίμων και ποτών. Είχε μεγάλη αγάπη στα βιβλία και ως συλλέκτης συγκέντρωσε 4341 τόμους. Το 1967 επέστρεψε στην Ελλάδα για να διαμείνει στον τόπο καταγωγής του ενισχύοντας οικονομικά την τοπική κοινωνία. Με ενέργειες του τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δ. Πρίγγουρη, η συλλογή Καλλιανιώτη περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας και βρίσκεται εντός των προθηκών που έχετε μπροστά σας.

Κουμπί ήχου

Το Ιστορικό Αρχείο

Το ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας εμπεριέχει μία εξαιρετική συλλογή σπάνιων χειρογράφων της προεπαναστατικής, επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται επιστολές φιλικών και αγωνιστών του 1821 (οικογένεια Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα, Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Π. Αναγνωστόπουλου, Μαυροκορδάτου κτλ), τα πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας, χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του νομοθέτη και υπουργού δικαιοσύνης Νικ. Δημητρακόπουλου αλλά και του Χαρ. Χριστόπουλου, ανιψιού του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης Κων. Αγαθόφρονα Νικολόπουλου και υπουργού εκκλησιαστικών και εκπαίδευσης.

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας Author Logo
Powered by Clio Muse Tours Clio Muse Tours Logo